top of page
  • Writer's pictureTBfoto

in ploaie cu un obiectiv manual

Azi va arat o excursie pe ploaie marunta.

Am testat obiectivul Carl Zeiss Planar 1.7/50 - focus manual.

Asta inseamna ca a fost destul de greu sa "ii prind" pe astia micii in focus. A fost dificil dar nu imposibil. De multe ori am fost nevoit sa inchid diafragma pentru a creste campul de profunzime. Oricum acest obiectiv straluceste de la diafragma de 2.8.

Chiar daca aparatele moderne Sony te lasa sa adaptezi obiective vintage si te ajuta punandu-ti la dispozitie o franja de focus (focus peaking) de cele mai multe ori folosirea unui obiectiv mai vechi iti ridica putin nivelul de frustrare mai ales cand subiectii NU prea STAU la poza.

Chiar si asa cu tot ajutorul posibil, fotografierea cu un obiectiv manual iti impune sa iti schimbi abordarea, stilul si tehnica fotografierii. Gradul de reusita si fotografii in focus (caci despre el discutam acum) depinde de experienta, insa procentual vorbind succesul e mult mai mic comparativ cu folosirea unui obiectiv modern.

Cu toate astea nu poti decat sa iubesti obiectivele vintage. Au ele ceva aparte ceva mai nu stiu cum si scot niste fotografii deosebite. Eu unul stiu ca il iubesc pe acesta mai ales ca mi-a fost oferit cadou de cineva drag.

Multumesc ca ati citit pana aici.

64 views
bottom of page